Casus procesoptimalisatie

21 september

Start

Casus procesoptimalisatie fiets fabrikant

De afgelopen periode heeft CNC Totaal een optimalisatietraject uitgevoerd bij een van onze innovatieve en vooruitstrevende klanten. Na de kennismaking is het traject begonnen met het uitvoeren van de bedrijfsscan. Hierbij is o.a. gekeken naar: digitalisering en inzicht, logistiek, werkplekinrichting, werkvoorbereiding en de mate van automatisering. Ondanks dat het bedrijf op deze onderwerpen al goed op weg was, zijn toch een aantal verbetermogelijkheden naar voren gekomen. Deze verbetermogelijkheden zijn gepresenteerd en op basis daarvan is een selectie gemaakt. Voor deze selectie is een actieplan opgesteld om de verandering daadwerkelijk uit te gaan voeren!

Aanleiding

De klant heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt waarbij de nr. 1 prioriteit lag op het realiseren van de gewenste productieaantallen, en met succes! Afgelopen jaar kwam het inzicht dat om deze productieaantallen te blijven realiseren, of zelfs door te groeien een efficiëntieverbetering nodig was. Gedurende het project heeft de focus gelegen op het realiseren van meer producten in minder uren door het toepassen van slimme oplossingen.

Uitvoering

Omdat het project zich op meerdere onderwerpen gefocust heeft is het opgedeeld in verschillende fases. Tijdens deze fases zijn de volgende actiepunten gerealiseerd:

  • Grondstofreductie: In overleg met de engineers is gekeken naar de mogelijkheden voor het reduceren van de hoeveelheid verschillende soorten grondstoffen. Tijdens de bedrijfsscan bleek dat er 17 grondstofsoorten toegepast werden. Dit aantal is gereduceerd naar 8 waardoor de inkoop/werkvoorbereiding/machine-insteltijd sterk afgenomen is.
  • Investeringsplan machine(s): Omdat het product portfolio de afgelopen jaren uitgebreid is voldeed het huidige machinepark niet meer. Eerst is hiervoor inzicht verkregen in het product portfolio van de toekomst. Hierbij is direct in kaart gebracht welke machinevereisten hier bij horen. Op basis van deze gegevens is een investeringsplan opgesteld waarmee de aanschaf van een passende machine onderbouwd kan worden.
  • OEE-meting: Om inzicht te krijgen in het huidige machinepark is een OEE-meting toegepast. Deze meting geeft o.a. inzicht in de huidige capaciteitsbezetting van de machine waardoor gestuurd kan gaan worden op data.
  • Plattegrond: Omdat bekend was dat het machinepark uitgebreid ging worden is een plattegrond opgesteld voor de positionering van de CNC-machines. Hierbij is rekening gehouden met: efficiëntie, duurzaamheid, werkomstandigheden en praktische toepasbaarheid.
  • Kennisniveau: Om het maximale uit de machines te halen is het kennisniveau van de CNC-verspaning afdeling verhoogd. Dit is gedaan door het uitvoeren van een wekelijkse trainingsdag.

Evaluatie

Door het uitvoeren van de verbeteringen op de verschillende gebieden heeft de klant een solide basis gelegd voor de komende jaren. De reacties van de betrokken medewerkers waren zeer positief en het aantal spiluren is meetbaar toegenomen. Daarnaast heeft het bedrijf meer inzicht gekregen in de prestaties van de CNC-machines. Het aantal uren in de voorbereiding is afgenomen, terwijl de output verhoogd is.

Heeft uw bedrijf een uitdaging op een van bovenstaande gebieden, of heeft u een ander vraagstuk wat opgelost moet worden? Neem dan contact met ons op.

✉️: sales@cnctotaal.nl

📞: 0315 22 13 33

📲: 06 15 12 31 35

Vind je dit artikel interresant?
DelenShare on facebookShare on LinkedInShare on TwitterShare to mailShare via WhatsApp